Z-wave-strömbrytare för att ersätta traditionella

Här kan du som nybörjare ställa dina frågor utan att skämmas

av patrick » 18 jun 2017, 00:14

Hej,

Vi står i kast med att bygga nytt hus och då funderar jag på om det inte finns några Z-wave Plus-kompatibla väggströmbrytare med dimmer som vi kan använda istället för traditionella strömbrytare med insats-grejer bakom. Funktionen ska alltså vara att kunna slå av/på belysning oavsett om Z-wave-kontrollern är online eller inte, samt kunna aktivera scener om man känner för det (då kontrollern är online givetvis). I de flesta fall lär man vilja kunna styra minst två grupper per rum (t.ex. fönsterspottar respektive takspottar), vilket gör att antal "knappar" bör vara minst två. De jag har sett hittills är dessa varav endast den övre är Z-wave Plus-kompatibel.

TKB Home TZ57 https://www.m.nu/brytare/double-relay-wallswitch
MCO Home Touch Panel Switch 2 Buttons https://www.m.nu/brytare/touch-panel-switch-2-buttons

Någon som har erfarenheter av dessa? Kvalitet? MCO har även en fyraknapparsvariant, men MCO stödjer inte Plus, utan bara vanliga Z-wave. Vad ser ni för problem med det? (förutom eventuella säkerhetsbrister som att obehöriga inom radioavstånd kan ta över kontrollen av enheten, vilket jag antar är åtgärdat i den nya generationen). Känns väldigt fel att köpa gammal teknik till ett nytt hus...

Alternativt, är det bättre att köra med traditionella (men återfjädande) knappar och ha insatsdimmers bakom? Vilka är fördelarna med det? Eller finns någon annan variant? Fibaro swipe är ju snyggt men funkar illa om kontrollern inte är online.

Sidofråga: Likaväl som man slår av/på en lampa/grupp av lampor borde man väl kunna koppla en knapp till flera strömuttag? Säg att det nedre strömuttaget på varje dubbeldosa i ett rum är kopplat till knappen så att man kan tända diverse lampor den vägen med ett knapptryck?

Vilken kontroller ska användas, om någon undrar? Inte bestämt än, men Vera Plus (eller nyare när det finns) ligger bra till av det jag läst mig till hittills.
patrick
Ny medlem
 
Inlägg: 2
Blev medlem: 01 maj 2017, 22:45

av Mats » 18 jun 2017, 13:41

Har Vera Plus och är nöjd. Tänk bara på att den kräver lite kodning för mer avancerade scener.
Mats
Ny medlem
 
Inlägg: 6
Blev medlem: 04 maj 2016, 20:53

av patrick » 18 jun 2017, 22:25

Mats skrev:Har Vera Plus och är nöjd. Tänk bara på att den kräver lite kodning för mer avancerade scener.


Hej. Tack för din input angående kontrollern.

Någon med input angående huvudfrågan - väggknappar/dimmers?
patrick
Ny medlem
 
Inlägg: 2
Blev medlem: 01 maj 2017, 22:45

av FredrikKarlsson » 05 jul 2017, 23:13

Det vanligaste är nog att man köper en dimmer-modul som installeras bakom din vanliga knapp på väggen. Då märker ingen att den är z-wave-uppkopplad, och man kan hantera allt som vanligt om man vill, eller om kontrollern är borta. Spelar ingen roll.

Har man inget emot att knappen sticker ut lite visuellt så kan du titta på Tkb home https://www.m.nu/dimmrar/dimmermoudle-with-dual-paddle
(Eller den enklare varianten)

Vänste knapp styr den direktkopplade lampan (dock ej LED), den högra kan användas till att styra andra dimmrar eller brytare. Jag skulle dock rekommendera att du installerar enheten bakom befintlig brytare.
FredrikKarlsson
Medlem
 
Inlägg: 53
Blev medlem: 08 aug 2016, 20:21

Dustin

Återgå till Nybörjarforum