Z-Wave Forum Allt om Z-wave och hemkontroll

Temperatursänkning av bergvärmepump

Temperaturkontroll m.m

av Daniel » 18 maj 2017, 13:24

Jag reser en del och söker en lämplig setup för att styra temperatursänkning av värmepump via Fibaro HC2.

Pumpen, en Thermia Villa 75, har en plint där brytare kan anslutas bl a för att initiera temperatursänkning.
Om kontakterna sluts aktiveras temperatursänkning till förinställt värde. Spänningen över kontakterna förutsätts vara logikspänning (5V).

Så jag tänkte använda en FGS-213 eller FGS-223 och låta den styra ett relä som öppnar/stänger 5V kontakterna.
Eller använda en wallplug som får styra ett 230V relä som kan hantera lågspänning på sekundärsidan.

Någon som har en liknande setup att rekommendera, kanske ett lämpligt relä, inbyggnadsbox etc?
Bilagor
Tempsänkning Thermia.jpeg
HC 2 med 4.120 och en massa enheter och scener som just nu faktiskt fungerar förträffligt.
Daniel
Medlem
 
Inlägg: 71
Blev medlem: 04 mar 2014, 18:27
Ort: Stockholm

av Bamsefar » 19 maj 2017, 13:28

5 Volt har du från vilken USB laddare som helst, enklast vore väl en wallplug där en USB laddare sitter som du styr från HC2. Om, av oklara skäl, USB laddaren ger upp (har ju då hänt), så är det enda som inträffar att du inte får sänkningen - men bättre så än att den råkar låsa sig i sänkt läge....
Använder HomeSeer Zee S2, en pytteliten låda (läs: Raspberry pi2, snart pi3) som bara tickar och går, trots crashat SD kort - någon dag skall jag fixa det.....

Lua för nybörjare
Bamsefar
Z-Wave Kung
 
Inlägg: 1022
Blev medlem: 25 nov 2013, 15:06
Ort: Stockholm

av Daniel » 19 maj 2017, 16:52

Det var ju en idé...!

Finns det någon risk för styrelektroniken då man matar på med en yttre spänningskälla?
Vill ju inte köpa nytt logikkort till pumpen.
HC 2 med 4.120 och en massa enheter och scener som just nu faktiskt fungerar förträffligt.
Daniel
Medlem
 
Inlägg: 71
Blev medlem: 04 mar 2014, 18:27
Ort: Stockholm

av Bamsefar » 19 maj 2017, 17:30

Nu råkade jag tolka det du skrev som att det krävdes 5v för att det skall fungera - men om det enda du behöver är logisk reläfunktion, så är kanske Fibaros universalmodul något? Eller så kan du ju fuska med en brytande puck - de skall klara lågspänning också.
Använder HomeSeer Zee S2, en pytteliten låda (läs: Raspberry pi2, snart pi3) som bara tickar och går, trots crashat SD kort - någon dag skall jag fixa det.....

Lua för nybörjare
Bamsefar
Z-Wave Kung
 
Inlägg: 1022
Blev medlem: 25 nov 2013, 15:06
Ort: Stockholm

av Daniel » 20 maj 2017, 00:33

Du menar Universal Binary Sensor?
Problemet med den, som jag uppfattat det, är just att det konstigt nog inte går att styra reläerna från HC2 utan den är avsedd enbart som sensor. Har jag fel?

Brytande puck är en möjlighet men måste då vara en tidigare version än de som nu marknadsförs eftersom de nuvarande tycks arbeta enbart med samma in- och utspänning. Skulle helst undvika den lösningen även med tidigare version av puck eftersom man blandar 230 och lågspänning i samma enhet med de risker de medför vid ett överslag.
HC 2 med 4.120 och en massa enheter och scener som just nu faktiskt fungerar förträffligt.
Daniel
Medlem
 
Inlägg: 71
Blev medlem: 04 mar 2014, 18:27
Ort: Stockholm

av RH_Dreambox » 20 maj 2017, 10:03

Det bästa du kan göra är att koppla ett extra litet relä till pucken. Du har visserligen fortfarande 230 V styrspänning till relä-spolen, men skulle du ändå få ett överslag, ja då har du nog en direktträff av blixten i huset.
Då är nog det överslaget ett mindre problem för dig.

Om du får tag på en puck av den gamla potentialfria modellen så tror jag att den har fullgod säkerhet mot överslag, men ett extra relä blir ju ännu bättre då du kan separera styrspänningen på ett bättre sätt.
Och du kan ju då placera pucken så ett den får en bra mottagning.
HC2 med 4.130 samt en HC2 med 4.130 (Nu med en reparerad Recoverysticka)
Diverse Fibaro, TKB Home, Philio och Aeon-prylar. Domoticz, RaZberry, 1-Wire och ImperiHome
RH_Dreambox
Proffsmedlem
 
Inlägg: 746
Blev medlem: 03 jan 2015, 16:49
Ort: Vegby

av Daniel » 23 maj 2017, 12:32

Ja det får nog bli lösning med relä. Det är helt klart en fördel att kunna ha pucken utanför skåpet med tanke på mottagningen. Skulle vara bra med tips på ett lämpligt relä.
HC 2 med 4.120 och en massa enheter och scener som just nu faktiskt fungerar förträffligt.
Daniel
Medlem
 
Inlägg: 71
Blev medlem: 04 mar 2014, 18:27
Ort: Stockholm

av RH_Dreambox » 23 maj 2017, 17:02

Ett sådant här skulle fungera bra. Glöm inte att köpa en reläsockel också.
https://www.kjell.com/se/sortiment/el-v ... 0-v-p36101
HC2 med 4.130 samt en HC2 med 4.130 (Nu med en reparerad Recoverysticka)
Diverse Fibaro, TKB Home, Philio och Aeon-prylar. Domoticz, RaZberry, 1-Wire och ImperiHome
RH_Dreambox
Proffsmedlem
 
Inlägg: 746
Blev medlem: 03 jan 2015, 16:49
Ort: Vegby

av Daniel » 23 maj 2017, 21:52

Så blev det, order lagd.
Tack för tips och råd!
HC 2 med 4.120 och en massa enheter och scener som just nu faktiskt fungerar förträffligt.
Daniel
Medlem
 
Inlägg: 71
Blev medlem: 04 mar 2014, 18:27
Ort: Stockholm

Dustin

Återgå till Värme och vatten