Qubino flush dimmer

Här kan du som nybörjare ställa dina frågor utan att skämmas
Post Reply
MickeS
Medlem
Posts: 376
Joined: 12 Oct 2016, 07:53
4

Hej,

Har en Qubino Flush dimmer där jag vill använda ingång 2 & 3 som sensor.
Men får inte till det.
Ändrat parametrar men får ändå inte till det.

Nån som har en idé ?
Homecenter 2

Kameror, värme, larm och belysning från olika leverantörer
MickeS
Medlem
Posts: 376
Joined: 12 Oct 2016, 07:53
4

Homecenter 2

Kameror, värme, larm och belysning från olika leverantörer
User avatar
RH_Dreambox
Z-Wave Kung
Posts: 1097
Joined: 03 Jan 2015, 16:49
5
Location: Vegby
Contact:

Vad menar du med att använda ingångarna 2 och 3 som sensor? Vad är det som är sensor?
Edit:
Är det en dörrbrytare du skall koppla in?
HC3 (5.050) med ER4 och HC2 (4.600) med ER 3
MickeS
Medlem
Posts: 376
Joined: 12 Oct 2016, 07:53
4

Ska använda en nivåvippa på ingångarna ...
AAE78BF5-350E-4D2C-B76B-D8C6F8549D0B.png
7F6A8779-D285-4605-B4B1-6F45FF39D786.png
Homecenter 2

Kameror, värme, larm och belysning från olika leverantörer
User avatar
RH_Dreambox
Z-Wave Kung
Posts: 1097
Joined: 03 Jan 2015, 16:49
5
Location: Vegby
Contact:

Hur har du kopplat din "nivåvippor", får ingång 2 resp. 3 någon spänning via de båda "nivåvipporna"?
Och klarar "nivåvipporna" 230V, eller kör du dimmern och vippornas matning med 24V?
Om jag förstår dig rätt så har du gjort så här.
Vippa.png
HC3 (5.050) med ER4 och HC2 (4.600) med ER 3
MickeS
Medlem
Posts: 376
Joined: 12 Oct 2016, 07:53
4

Jag har kopplat som du ritat.
Det är en flytbrytare.

Men om man tar bara trådar och lägger ihop o isär så blir det inte nån brytning/öppning.
FA0C3582-37CC-40D3-9821-310E45F7A5EF.jpeg
Homecenter 2

Kameror, värme, larm och belysning från olika leverantörer
User avatar
RH_Dreambox
Z-Wave Kung
Posts: 1097
Joined: 03 Jan 2015, 16:49
5
Location: Vegby
Contact:

OK, nu börjar det klarna, du har en flytbrytare som när en vattennivå sjunker eller stiger till en viss nivå då skall tända en dimbar lampa.
Och du har konfigurerat parameter 2, 1 byte, värde 0 och parameter 3, 1 byte, värde 0 eller 1 (beroende på flytbrytarens funktion).

Då bör ju dimmern reagera när du byglar skruvarna L och I2 eller L och I3, tänds inte lampan då?
Fungerar dimmern då du styr den via din HC? Om inte så titta över inkopplingen av dimmern igen, annars kanske dimmern är defekt.
HC3 (5.050) med ER4 och HC2 (4.600) med ER 3
MickeS
Medlem
Posts: 376
Joined: 12 Oct 2016, 07:53
4

Stämmer, flytbrytare....

Det ska inte tändas nån lampa.
Min tanke är att när det blir t.ex NO ska en scen startas.

Men ska jag bygla fasen till IN2 & IN3 ?
Homecenter 2

Kameror, värme, larm och belysning från olika leverantörer
MickeS
Medlem
Posts: 376
Joined: 12 Oct 2016, 07:53
4

Står iofs på kopplingsschemat att fasen ska byglas...
Men ska sensors ena tråd tillsammans med L & IN2 och
Och andra sensors tråd tillsammans med L och IN3 ?
Homecenter 2

Kameror, värme, larm och belysning från olika leverantörer
User avatar
RH_Dreambox
Z-Wave Kung
Posts: 1097
Joined: 03 Jan 2015, 16:49
5
Location: Vegby
Contact:

Fasledaren måste gå genom vippan till dimmerns i2 eller i3, annars blir det ingen signal in i dimmern.
Men om du bara vill ha en signal då vippan växlar från NC till NO så räcker det med att ansluta den röda ledaren till i2 och strunta i den blå kabeln. Obs, din kabel kan ha andra färger!

Hur du skall koppla beror ju också på om du vill ha signal då nivån sjunker under en viss nivå, eller signal om nivån blir för hög. Det kan du ju välja med de tre kablarna från vippan.

Om du absolut vill använda vippans båda alternativ så kopplar du enligt min bild, annars räcker det med den röda, alternativt den blå kabeln. Valet är ditt beroende på den funktion du vill ha.
Koppla nivåvippa.png
HC3 (5.050) med ER4 och HC2 (4.600) med ER 3
MickeS
Medlem
Posts: 376
Joined: 12 Oct 2016, 07:53
4

Toppenbra ritning!
Verkligen tack...

Jag har bara 2 trådar från brytaren.
Men vill nyttja fullt ut enligt ditt schema.
Blir att beställa en ny vippa då.
Homecenter 2

Kameror, värme, larm och belysning från olika leverantörer
User avatar
RH_Dreambox
Z-Wave Kung
Posts: 1097
Joined: 03 Jan 2015, 16:49
5
Location: Vegby
Contact:

Om du använder den vippan som du har, kan du då inte göra en scen som gör en sak då insignalen till i2 är 0 och en annan sak om insignalen är 1 ? Då slipper du skaffa en ny vippa.
Alternativt kan dy bygla i2 och i3 om du behöver båda ingångarna, dvs i2 aktiverar en scen vid signal NC in och i3 aktiverar en scen vid NO in. När vippan ändrar status så ändras ju statusen för i2 och i3 samtidigt.
HC3 (5.050) med ER4 och HC2 (4.600) med ER 3
Post Reply