Övervakning av jordfelsbrytare

Här diskuteras IP-kameror och andra övervakningslösningar.
Post Reply
AcidSleeper
Ny medlem
Posts: 12
Joined: 19 Dec 2013, 23:37

24 Nov 2018, 15:41

Hej

Jag har ett spabad som matas med 3x16ampere (3-fas) från elcentralen ut till en jordfelsbrytare utomhus och därefter vidare till mitt utomhusspabad.

Jag vill gärna få veta om jordfelsbrytaren löser ut så det inte fryser mitt i vintern.

Kabeln som strömförsörjer spabadet är en EQLQ 5G 2,5.

Kan jag på något sätt med en z-wave produkt övervaka utifall jordfelsbrytare löser ut?

Tack på förhand!
AcidSleeper
Ny medlem
Posts: 12
Joined: 19 Dec 2013, 23:37

27 Nov 2018, 19:23

Hjälp snälla!
NoOne2k
Ny medlem
Posts: 3
Joined: 15 Nov 2015, 18:12

27 Nov 2018, 21:18

Beroende på vad du har för JFB så kan du ev. montera en hjälpkontakt på JFB som du sedan kan läsa av statusen med ex. en Fibaro universal sensor. Jag har haft tanke på att göra en liknande grej med mitt åskskydd nämligen.
AcidSleeper
Ny medlem
Posts: 12
Joined: 19 Dec 2013, 23:37

30 Nov 2018, 18:04

Hej
Tack för svaret!

Jag vet inte om det kommer fungera då jfb är utomhus under en altan i en plastbox och z-wave produkter sällan klarar allt för många minusgrader. Eller tänker jag fel?

Ska kolla vad det är för någon jfb.
MickeS
Medlem
Posts: 243
Joined: 12 Oct 2016, 07:53

01 Dec 2018, 00:37

Jag har z-wave produkter ute i kapslingar som är IP55.
Inga problem
Homecenter 2

Kameror, värme, larm och belysning från olika leverantörer
Earplugged
Medlem
Posts: 155
Joined: 03 Feb 2016, 17:16

01 Dec 2018, 10:17

AcidSleeper wrote:
24 Nov 2018, 15:41
Hej

Jag har ett spabad som matas med 3x16ampere (3-fas) från elcentralen ut till en jordfelsbrytare utomhus och därefter vidare till mitt utomhusspabad.

Jag vill gärna få veta om jordfelsbrytaren löser ut så det inte fryser mitt i vintern.

Kabeln som strömförsörjer spabadet är en EQLQ 5G 2,5.

Kan jag på något sätt med en z-wave produkt övervaka utifall jordfelsbrytare löser ut?

Tack på förhand!
Du kanske kan övervaka temperaturen istället så du får ett larm när vattentemperaturen sjunker?
AcidSleeper
Ny medlem
Posts: 12
Joined: 19 Dec 2013, 23:37

01 Dec 2018, 14:05

Okej. Kanske fungerar trots att de spexar bara till 0grader. Ska kolla med min elektriker!


Med locket så tar det allt för länge att temperaturen ska sjunka tillräckligt lågt för en varningströskel. Vill ha direkt info om jfb utlöser. Men bra idé annars.
Earplugged
Medlem
Posts: 155
Joined: 03 Feb 2016, 17:16

01 Dec 2018, 15:30

AcidSleeper wrote:
01 Dec 2018, 14:05

Med locket så tar det allt för länge att temperaturen ska sjunka tillräckligt lågt för en varningströskel. Vill ha direkt info om jfb utlöser. Men bra idé annars.
En vanlig inbyggnadspuck borde annars funka? Jordfelsbrytaren ersätter då den vanliga tryckknappen och pucken reagerar när strömmen försvinner.
AcidSleeper
Ny medlem
Posts: 12
Joined: 19 Dec 2013, 23:37

02 Dec 2018, 18:51

Earplugged wrote:
01 Dec 2018, 15:30
En vanlig inbyggnadspuck borde annars funka? Jordfelsbrytaren ersätter då den vanliga tryckknappen och pucken reagerar när strömmen försvinner.
Hur menar du att jag då ska koppla? Hur får jag då en ”varning” att jfb löst ut?
Jag förstår inte riktigt.
Earplugged
Medlem
Posts: 155
Joined: 03 Feb 2016, 17:16

02 Dec 2018, 20:00

AcidSleeper wrote:
02 Dec 2018, 18:51
Earplugged wrote:
01 Dec 2018, 15:30
En vanlig inbyggnadspuck borde annars funka? Jordfelsbrytaren ersätter då den vanliga tryckknappen och pucken reagerar när strömmen försvinner.
Hur menar du att jag då ska koppla? Hur får jag då en ”varning” att jfb löst ut?
Jag förstår inte riktigt.
Jag tänker att du tar fas och nolla innan jordfelsbrytaren för att driva tex en Fibaropuck genom att koppla dessa till N och L, sen tar du en fas efter jordfelsbrytaren och kopplar till S1, när jordfelsbrytaren löser ut så försvinner strömmen till S1 och du får en statusändring precis som om du hållt inne och släppt en vanlig återfjädrande knapp.
Sen använder du statusändringen för att starta en scen som skickar Push eller Mail att brytaren löst ut.

Borde funka... :lol:
AcidSleeper
Ny medlem
Posts: 12
Joined: 19 Dec 2013, 23:37

03 Dec 2018, 19:38

Härligt!
Min elektriker får kolla på detta!

Tack för svar!
AcidSleeper
Ny medlem
Posts: 12
Joined: 19 Dec 2013, 23:37

06 Dec 2018, 13:10

Hej

Jag försökte hitta en produkt till detta men kan endast hitta till max 10A, och då jag har 16A så blir det problem!

Någon som har någon bra idé?
Earplugged
Medlem
Posts: 155
Joined: 03 Feb 2016, 17:16

06 Dec 2018, 18:36

Du skall inte driva badet via denna lösning så amperen har ingen betydelse, googla fram en Fibaro Switch och visa kopplingsschemat för din elektriker så tror jag han förstår vad jag menar. Den skall bara vara spänningsatt innan jordfelsbrytaren och inte driva något mer än sig själv och utgången används inte.
Jordfelsbrytaren ersätter bara den "vanliga" tryckknappen och simulerar att du släpper en återfjädrande tryckknapp.
AcidSleeper
Ny medlem
Posts: 12
Joined: 19 Dec 2013, 23:37

06 Dec 2018, 20:36

Okej. Ja det var jag som tänkte till här angående amperen. Helt fel med andra ord därav jag låter elektrikern hålla på med sådant! 😁

Tack för svar!
Post Reply