Virtuell Bastustyrning

Hjälp varandra att vara kreativa för att göra hemmet mer bekvämt.
Post Reply
krillev
Ny medlem
Posts: 19
Joined: 06 Feb 2013, 20:23

27 Dec 2013, 21:32

The attachment Bastutimer virtuell.jpg is no longer available
Är någon som kan hjälpa mig att lösa det här.
Ungefär så här vill jag att det ska fungera
Att man slår på timer (Timer På) och får status på det, ställer in vilken tid man ska basta och att bastun startar 3 tim innan
badtid och en eftergångstid på 1tim och när eftergångstiden har gått ut så går timerstatus till av och att man även kan
slå av timern manuellt (Timer Av).
Att man kan ställa in till vilken temperatur (50 - 100C Temp setpoint) man vill att bastun ska gå till, även slå till när temperaturen sjunker 5 C under Temp setpoint,
Att man även ser statusen på Bastuaggregatet och Bastu temp.
Går det att lösa :roll: :?:
Attachments
Bastutimer virtuell.jpg
Bastutimer virtuell.jpg (31.99 KiB) Viewed 35431 times
krillev
Ny medlem
Posts: 19
Joined: 06 Feb 2013, 20:23

05 Mar 2014, 23:42

5e_217.png
5e_217.png (20.79 KiB) Viewed 35171 times
Så här löste jag bastu kontrollen.
efter en massa information och hjälp på forum har jag fått det att fungera som jag vill.
jag skapade en virtuell device och en scen till bastu kontrollen

Du måste ha timer på och ställa in vilken tid du vill bada bastu och vilken temp du vill ha i bastu, den reglerar bastu värmaren efter tempen det är även en hysteres på - 5 grader mellan till och frånslag på bastu värmaren och timern går i 3 timmar
därefter slår den av.
Jag har använt mig av ett fibaro relä 2*1,5kw där jag använder ena utgången till att styra ett inbyggnadsrelä i elcentralen till bastuvärmaren och en universalsensor med tempgivare att kontrollera tempen i bastun.

Virtuell enhet.

--Timer På
local virtualDeviceId = 87;
fibaro:setGlobal("Timer", 1);
fibaro:sleep(300);

--Timer Av
local virtualDeviceId = 87;
fibaro:setGlobal("Timer", 0);
fibaro:sleep(300);

--H+
local hour=tonumber(fibaro:getGlobalValue("StartHour"))+1;
local mins=tonumber(fibaro:getGlobalValue("StartMinute"));
if (hour>23) then hour=0 end
fibaro:setGlobal("StartHour",hour);

fibaro:call(87,"setProperty",'ui.Label2.value', string.format('%02d',fibaro:getGlobalValue("StartHour")) .. ':' .. string.format('%02d',fibaro:getGlobalValue("StartMinute")));

--H-
local hour=tonumber(fibaro:getGlobalValue("StartHour"))-1;
local mins=tonumber(fibaro:getGlobalValue("StartMinute"));
if (hour<0) then hour=23 end
fibaro:setGlobal("StartHour",hour);

fibaro:call(87,"setProperty",'ui.Label2.value', string.format('%02d',fibaro:getGlobalValue("StartHour")) .. ':' .. string.format('%02d',fibaro:getGlobalValue("StartMinute")));

--m+
local hour=tonumber(fibaro:getGlobalValue("StartHour"));
local mins=tonumber(fibaro:getGlobalValue("StartMinute"))+1;
if (mins>59) then mins=0 end
fibaro:setGlobal("StartMinute",mins);

fibaro:call(87,"setProperty",'ui.Label2.value', string.format('%02d',fibaro:getGlobalValue("StartHour")) .. ':' .. string.format('%02d',fibaro:getGlobalValue("StartMinute")));

--m-
local hour=tonumber(fibaro:getGlobalValue("StartHour"));
local mins=tonumber(fibaro:getGlobalValue("StartMinute"))-1;
if (mins<0) then mins=59 end
fibaro:setGlobal("StartMinute",mins);

fibaro:call(87,"setProperty",'ui.Label2.value', string.format('%02d',fibaro:getGlobalValue("StartHour")) .. ':' .. string.format('%02d',fibaro:getGlobalValue("StartMinute")));

--slider
local SetTemp=fibaro:getValue(87, "ui.Slider1.value");
fibaro:setGlobal("BadTemp",SetTemp);

--main loop
local virtualDeviceId = 87;
Hour = fibaro:getGlobalValue("StartHour");
Mins = fibaro:getGlobalValue("StartMinute");
local state = "På";
if (tonumber(fibaro:getValue(42 , "value")) == 0) then
state = "Av"
end

local status = fibaro:getGlobal("Timer") -- get status from globalvariable Timer

if
tonumber(status) == 0
then
statuslog = "TimerAv"
else
statuslog = "TimerPå"
end

fibaro:log("" ..statuslog);
fibaro:call(87, "setProperty", "ui.Label1.value", ""..statuslog);
fibaro:call(87 , "setProperty", "ui.Label2.value", string.format("%02d:%02d", Hour, Mins));
fibaro:call(87 , "setProperty", "ui.Label3.value", fibaro:getValue(16, "value") .. " C");
fibaro:call(87 , "setProperty", "ui.Label7.value", state);

fibaro:sleep(60*1000);

Scenen.
--[[
%% autostart
%% properties
%% globals
--]]

if (fibaro:countScenes()>1) then fibaro:abort()end;

while true do

local Timer = tonumber(fibaro:getGlobalValue("Timer"));

local BastuUgn = tonumber(fibaro:getValue(42, "value"));
local StartHour = tonumber(fibaro:getGlobalValue("StartHour"));

local StartMinute = tonumber(fibaro:getGlobalValue("StartMinute"));
local BastuTemp = tonumber(fibaro:getValue(16, "value"));

local BadTemp = tonumber(fibaro:getGlobalValue("BadTemp"));
local Hysteres = -5;
local VarmeTid = 180;

local Datum = os.date("*t");
local NuTid = tonumber(os.time());
local BadTid = tonumber(os.time({year=Datum.year, month=Datum.month, day=Datum.day, hour=StartHour, min=StartMinute}));
local StoppTid = tonumber(BadTid + VarmeTid*60);


if(Timer ==1) and (BastuUgn == 0)then
if (NuTid >= BadTid)and (NuTid < StoppTid) and (BadTemp >= BastuTemp - Hysteres ) then fibaro:call(42,"turnOn");
end
end
fibaro:debug("NuTid: " ..NuTid);
fibaro:debug("Timer: " ..Timer);
fibaro:debug("BastuUgn: " .. BastuUgn);
fibaro:debug("BadTid: " ..BadTid);
fibaro:debug("StoppTid: " ..StoppTid);
fibaro:debug("Hysteres: " ..Hysteres);
fibaro:debug("BastuTemp: " ..BastuTemp);
fibaro:debug("BadTemp: " ..BadTemp);
fibaro:debug("-------------------------------------");
if (BastuUgn == 1) and (BastuTemp >= BadTemp )then fibaro:call(42, "turnOff");
else if (NuTid >= StoppTid) then
fibaro:setGlobal("Timer", 0);
fibaro:call(42, "turnOff");
end
end
fibaro:sleep(60*1000);
end
Peter82
Ny medlem
Posts: 1
Joined: 15 Nov 2014, 16:37

22 Jun 2015, 22:02

Hej.

Är ganska ny på det här.
Skall ta och bygga bastu nu och såg att du fått till en lösning.
Vad skall jag tänka på när jag köper aggregat?

Tacksam för lite tips.

Mvh Peter
krillev
Ny medlem
Posts: 19
Joined: 06 Feb 2013, 20:23

23 Jun 2015, 00:55

Hej
Att du behöver ett kraftigare relä som bryter matningen till bastun och att du kopplar över timer i bastuaggregatet.
Jag tycker att bastun funkar helt perfekt efter konvertering till fibarostyrningen, man kan ställa exakt temp i bastun (så att man slipper de där vassa hettan som oftast bli med en elbastu) kan även slå på bastu när man är på en skotertur och börjar känna sig frusen så är bastun varm när man kommer hem.
Lycka till.


Skickas från min iPhone via Tapatalk
Erik
Medlem
Posts: 65
Joined: 10 Jan 2016, 18:46

10 Jan 2016, 20:11

Tjena Krillev
Hur fick du detta att funka mer exakt?
Jag är helt ny och har precis köpt en HC2. Det vore grymt att kunna slå på bastun remote som du skriver.
Mitt aggregat går på 3fas gjorde ditt det med?
Vad var det för prylar (modellnamn) du installerade?
Fredrik B
Ny medlem
Posts: 2
Joined: 03 Nov 2016, 08:52

07 Nov 2016, 22:28

Hej, jag är helt ny i detta. Har ännu inte köpt någon controller. Sneglar mot HC2 men har inte bestämt mig. Innan jag är på banan med z-wave kommer jag dock bygga en bastu i badrummet. Jag pratade med säljaren om att jag vill kunna fjärrstyra aggregatet och fick då en offert på en lös manöverpanel. Men den verkar kommunicera med något som heter profibus. Kan det prata med z wave? Eller ska jag köpa ett vanligt aggregat och själv (anlita en elektriker) in och pilla och sätta in någon z-wave-pryl i aggregatet?
jolerius
Medlem
Posts: 115
Joined: 18 Apr 2013, 17:09

08 Nov 2016, 10:02

Fredrik B wrote:Hej, jag är helt ny i detta. Har ännu inte köpt någon controller. Sneglar mot HC2 men har inte bestämt mig. Innan jag är på banan med z-wave kommer jag dock bygga en bastu i badrummet. Jag pratade med säljaren om att jag vill kunna fjärrstyra aggregatet och fick då en offert på en lös manöverpanel. Men den verkar kommunicera med något som heter profibus. Kan det prata med z wave? Eller ska jag köpa ett vanligt aggregat och själv (anlita en elektriker) in och pilla och sätta in någon z-wave-pryl i aggregatet?
Off topic, men jag har en Hc2 som jag förmodligen ska sälja.

Skickat från min SM-G928F via Tapatalk
johanw
Ny medlem
Posts: 12
Joined: 28 Dec 2014, 11:02

10 Nov 2016, 16:20

Fredrik B wrote:Hej, jag är helt ny i detta. Har ännu inte köpt någon controller. Sneglar mot HC2 men har inte bestämt mig. Innan jag är på banan med z-wave kommer jag dock bygga en bastu i badrummet. Jag pratade med säljaren om att jag vill kunna fjärrstyra aggregatet och fick då en offert på en lös manöverpanel. Men den verkar kommunicera med något som heter profibus. Kan det prata med z wave? Eller ska jag köpa ett vanligt aggregat och själv (anlita en elektriker) in och pilla och sätta in någon z-wave-pryl i aggregatet?
Fredrik, jag byggde bastu för drygt ett år sedan som jag kopplade ihop med min HC2. Manöverpanelen till mitt aggregat (Helo touch T1) hade stöd för att installera/köpa en extern knapp som kunde starta/stoppa bastun. Jag utnyttjade det och kopplade in mig med ett relä där. Funkar hur bra som helst.

Lite mer info finns i denna tråd:
http://www.zwaveforum.se/viewtopic.php?f=29&t=5305
Fredrik B
Ny medlem
Posts: 2
Joined: 03 Nov 2016, 08:52

13 Nov 2016, 08:10

Tusen tack!
Post Reply