Fibaro FGS211 Switch 3kW - fastnat i ON läge...

Post Reply
Bamsefar
Z-Wave Kung
Posts: 1116
Joined: 25 Nov 2013, 15:06
Location: Stockholm

25 Nov 2014, 00:06

Så ikväll fastnade en av mina Fibaro FGS211 3kW switchar i ON. Oberoende av om jag tryckte på strömbrytaren, så var den ON. Eller tryckte på appen i Andorid = den var fortfarande ON, men det klickade om reläet. Eller tryckte på web gui'ts OFF knapp så var det fortfarande ON, men klickade i reläet.

Så nu har jag snabbkopplatbort den pucken - frågan är: Någon mera som råkat ut för detta?

PS! Lasten är ca 41w, 8 olika LED lampor, så jag kan inte dirket se lasten som problematisk... DS!
Använder HomeSeer 3 på Linux - attans så här bra har det aldrig varit!

Lua för nybörjare
Bamsefar
Z-Wave Kung
Posts: 1116
Joined: 25 Nov 2013, 15:06
Location: Stockholm

25 Nov 2014, 00:13

Kan lägga till att slå av/på strömmen via huvudcentralen gjorde ingen skillnad.

Läste några inlägg på fibaro's forum - nej jag är inte ensam, Fibaro's puckar verkar inte gilla LED lampor helt enkelt.
Använder HomeSeer 3 på Linux - attans så här bra har det aldrig varit!

Lua för nybörjare
hek
Medlem
Posts: 152
Joined: 02 Jan 2013, 16:22
Location: Bjärred
Contact:

25 Nov 2014, 10:36

Ett par stycken har svetsats för mig också. Dom klarar inte induktiva laster som t.ex. feta tranformatorer. Trodde jag skulle kunna "lura" den genom att dimma ner mina RGBW-controllers innan strömmen kapades av fibaro reläet. Men icke!

Planen är att sätta styra ett SSD relä istället till vår takfotsbelysning som är värsta boven med 2x250W 24V transformatorer.

http://www.mysensors.org/store/#relays

Ibland kan man kan knacka försiktigt på pucken med en skruvmejel eller nåt (funkade första gången för mig men nu är det kört).
Henrikel
Proffsmedlem
Posts: 686
Joined: 12 Dec 2013, 00:24
Location: Växjö
Contact:

26 Nov 2014, 22:22

ja deras relä ska inte belastas annat än med låga LED w tal eller lågenergi.
Är samma med wallplugen, den tål inte heller för höga w tal där.
Lite trist dock när man oftast inte har glödljus till utebelysning idag.
Installations Elektriker
https://www.facebook.com/ramnasael
Installerar och säljer Z-wave lösningar
Bamsefar
Z-Wave Kung
Posts: 1116
Joined: 25 Nov 2013, 15:06
Location: Stockholm

26 Nov 2014, 22:55

Har du något gränsvärde för hur myckwt LED man vågar belasta med?
Använder HomeSeer 3 på Linux - attans så här bra har det aldrig varit!

Lua för nybörjare
Henrikel
Proffsmedlem
Posts: 686
Joined: 12 Dec 2013, 00:24
Location: Växjö
Contact:

27 Nov 2014, 00:56

tyvärr inte, men det är en jädrans bov som kommer ställa till mycket problem på elnäten i framtiden.
Kör mest lågenergi här hemma och det verkar den tåla bättre.
Installations Elektriker
https://www.facebook.com/ramnasael
Installerar och säljer Z-wave lösningar
Bamsefar
Z-Wave Kung
Posts: 1116
Joined: 25 Nov 2013, 15:06
Location: Stockholm

27 Nov 2014, 10:24

Jag tror det är såhär hos mig:

Gick från 5*3w 230v LED (i tre olika plafonder, en 3*3w, två 1*3w = 5*3w) = 15w
Till 4*3w + 4*2w 230v LED (i två plafonder, en 3*3w och en 1*3w, och en ljusskena på 4*2w) = 20w

Jag hade siffran 41w tidigare - vet inte varför dock...

Så från fem 230v LED (som fungerade) till åtta 230v LED (som svetsade inom 24h) - pucken var nog runt 6 månader gammal eller så, kan ju vara fabrikationsfel...? men jag lutar mera åt LED introducerat problem...
Använder HomeSeer 3 på Linux - attans så här bra har det aldrig varit!

Lua för nybörjare
Bisse90
Medlem
Posts: 96
Joined: 01 Dec 2013, 17:43

27 Nov 2014, 11:00

Låter intressant detta, jag har bara LED hemma och inga promblem,

Badrum 4 x 5w

Kök 9 x 9w

Vardagsrum 15 x 9w

Osv

Ja har inga problem med mina, varken dimmrar eller relär.

Kan ju vara fabriksfel?
Bamsefar
Z-Wave Kung
Posts: 1116
Joined: 25 Nov 2013, 15:06
Location: Stockholm

25 Dec 2018, 02:21

Så var det dags igen - exakt samma plats i bostaden, vår hall, fastnade/svetsade fast en Fibaro 3kW on/off switch i ON läge - lagom kul på en Julaftonsnatt precis innan midnatt när jag skall gå och lägga mig ;-) Så nu är jag fortfarande klarvaken...

Lasten denna gång, som då fungerat i 4 år tydligen (baserat på vad vi skrev förra gången) är alltså två armaturer:
1) En plafond med 3*3w LED (samma LED lampor som förra gången)
2) En spotlight skena med 7 (har varit 8) GU10 halogen lampor 20w = 140w (varit 160w)

Det räckte tydligen för att strula till det för Fibaro pucken. Innan detta så har jag märkt att jag tappat information om när denna puck slagits på manuellt varpå jag började "polla" denna nod för en kort tid sedan. Så det kanske har varit på G så att säga ett tag.

Nu planerar jag att byta LED lamporna till antingen nyare LED (typ filament eller liknande, som verkar vara snällare last - har en bunt sådana i ett fönster och de fungerar klockrent på den Fibaro pucken) eller så får det bli halogen i plafonden - då borde problemet vara löst en gång för alla. Hmm om jag monterar halogen även i plafonden så skulle jag kunna använda en dimmer puck, undrar om en dimmer 2 verkligen fixar 250w för med 140w i skenan och 3 stycken 20w eller liknande i plafonden så blir det 200w - nog borde det väl gå? Vore nice med dimmer i hallen faktiskt. Tror jag satsar på det!

I vilket fall, första generationens Fibaro en kanals switch puckar har helt klart någon form av problem.
Använder HomeSeer 3 på Linux - attans så här bra har det aldrig varit!

Lua för nybörjare
hsn
Medlem
Posts: 30
Joined: 20 Nov 2014, 20:09
Location: Stockholm

27 Dec 2018, 14:36

Problemet han vara led drivdonen som i vissa fall har extrema startströmmar. Kan vara närmast en kortslutning under en mycket kort tid. Detta sliter på kontakterna i relät som får det att svetsa efter en tid. Det är därför som tillsynes låga effekter orsakar slitage på relän i puckar. Jag har en känsla av att de lite billigare drivdonen är värre med detta.

Skickat från min SM-G960F via Tapatalk

Post Reply