Hur ett par lampor i fönstret skapade det totala hemautomationsprojektet

Post Reply
User avatar
Bamsefar
Z-Wave Kung
Posts: 1158
Joined: 25 Nov 2013, 15:06
Location: Stockholm

30 Jan 2019, 11:39

Så jag har skrivit lite om några små dellösningar som jag genom åren skapat. Nu tänkte jag mera på ett övergripande sätt beskriva hur det egentligen gick till när Dunder och Bamsefar fick ett helautomatiserat hem - även om jag har lite svårt för ordet "smart hem" för det tycker jag kanske inte att det är i vårt fall.

Det började med vår nya bostad, och tre stycken fönsterlampor ut mot havet. Tänk, bara tre små lampor - hur det startade hela karusellen - hur udda det kan vara ibland?

I vilket fall, vi tröttnade på att gå å tända dessa lampor varje kväll, och visst ibland glömde man även att släcka dom när man gick och la sig. Så något borde man göra åt det? Sagt och gjort, en Nexa ljussensor införskaffades med en matchande Nexa strömbrytare som parades ihop - och vips så tändes lamporna och släcktes. Iofs lös de hela natten, men det var automagiskt kind-of.

Nästa steg kom sig av en resa till London. Vi gick på Harrods, en något välkänd butik antar jag vi kan säga. Vi var på deras avdelning med möbler, en avdelning vi under många år använt som inspiration över möbler med mera. Just denna gång så fastnade vi för en säng med belysning under som tändes när man stack ned fötterna. Underbart när man lägger sig, och när man skall gå upp mitt i natten. Således när jag kommer hem bär det av för inköp av mera Nexa prylar, nu en rörelse sensor och ytterligare en switch, som matchades ihop på något sätt (minns inte detaljerna) - och det fungerade ypperligt.

Men nu började min nyfikenhet att spiras, tänk om man kunde styra? Jag hade vid tillfället en WHS2011 (Windows Home Server 2011) som körde musik (SqueezeBox) och filmer (Dune och My Movies). Denna hade enorm kapacitet kvar, och någonstans här kom Telldus andra USB sticka (eller om den kanske funnits ett tag - det är lite länge sedan för detaljrikedomen att vara korrekt antagligen), och det fanns en Windows programvara att matcha med. Så en sådan köptes, och vips så fick vi vår första TOD styrning (morgon, dag, kväll) av fönsterlamporna, och den första Nexa pucken till lampan i taket i sovrummet, en dimmer puck. Denna fick agera vår första Wake-Up-Light på morgonen, underbart kan vi säga. Det gav blodad tand och jag köpte även switchar till nattygsbordslamporna, som fick någon form av koppling till fönsterlampornas sensor ovan.

Det var här någonstans som flera fönsterlampor i alla rummen dök upp, och självklart skulle de styras, så flera Nexa bryater köptes in, och styrdes.

Det var bara en sak, det fungerade nästan jämt. Ibland var det dock någon lampa som inte riktigt ville tändas eller släckas.

Det hindrade dock inte min fru från att utbrista "Jag vill ha EN knapp på fjärren för att styra media systemet - en knapp som gör allt, varesig det handlar om att lyssna på radio eller titta på film (projektor med filmduk)". Yea right, just vid detta tillfället hade vi nog 6 fjärrar liggandes hemma.

Tuff utmaning. Efter en del letande fastnade jag för iRule som app till våra Android plattor (vi vägrar Apple - bara så ni vet, vilket inte hindrar mig nedan). Och en del micklande så fick jag några saker att hänga ihop men det mesta krävde fortfarande fjärrkontrollerna. Det visade sig att även om en produkt hade ett ethernet nätverksuttag så inte 17on kunde man snacka IP med den inte. Framförallt ComHem's prylar och Panasonic som vägrar, totalt, att dela med sig av hur man styr och i Panasonics fall har man till och med gått så långt att man tagit bort vissa styrkommandon (som någon klurig filur reverse eneginered till allmänheten). Således fick jag ge mig ut på jakt efter en IP-to-IR burk, för jag var ju tvingad att försöka hitta "en knapps lösningen". Det föll efter mycket om och men på en "Global Cache GC100-6" som inte bara har IP till IR utan även stödjer RS232 (seriell kommunikation) och 6 brytande kontakter. Lite överdrift från min sida, men jag tänkte som så att nu vill jag ha något som bara lirar, och ger mig möjligheter om jag behöver mera. Att integrera denna burk gick efter en del mickel-mack. Och i samband med detta köptes ett par dimmer puckar till (kökslampa och vardagsrumslampa i taket), och några lösa dimmer moduler till golvlamporna med mera. Allt puttades in och jag började koda allt som krävdes för "en knapp". Och jag lyckades, frun blev glad och så även jag.

Men då visade det sig att den plattan som pratade med vår Marantz receiver var den enda som fick prata (av oklara skäl tillåter Marantz bara en aktiv connection - lite dåligt kan jag tycka). Så jag fick lägga till en proxy i min WHS2011 som alla pratade med och som sedan kontaktade min Marantz reciver och vips började det bli stadigt.

Då var det bara detta med Nexa och 433MHz kvar då - enkelriktad kommunikation som inte direkt var perfekt i att allt fungerade alltid, det var i snitt en lampa om dagen som inte ville spela med, och det var alltid olika lampor (detta verkar vara en av mina käpphästare - vilket kommer framgå nedan).

Så jag hade lagt ut rätt mycket flis på detta redan, och tyckte det var lite surt om jag skulle behöva byta allt. Men visst efter en tid gav jag sonika upp, och bestämde mig för att testa Z-Wave. Första kontrollern som köptes in var en Vera Light. Med denna och helt nya Z-Wave moduler mest över allt, för nu böt jag allt från Nexa till Fibaro puckar, och kompletterade i resten av alla brytare i bostaden - nu skulle ALLT bli automagiskt, och lika bra att ta i. Hmmm... Någon mer än jag som inser utmaningen här?

Med Z-Wave som är tvåvägs kommunikation så vart det helt klart stabilare, och iom att jag även här någonstans skaffade en Asus router så fick jag till en av mina första "Check if home", så jag fick vetskap om det var någon hemma eller inte. Automatiseringen togs till en ny nivå, och därmed buggarna i min egna kod. Men skam den som ger sig, och efter mycket om och med så fick jag väl till det mesta. Men det var en sak som störde mig. En av lamporna missades lite då och då att släckas. Det var alltid samma lampa. Och bara släckningen som inte utfördes korrekt. Suck. Böt ut styrdon - ingen skillnad, samma lampa ville inte alls vara med. Kunde Z-Wave vara så här kass ändå? tvåvägs kommunikation och allt?

Det tog ett tag, men sedan började jag titta på en Fibaro HomeCenter 2 - den hade ju ett grymt flashigt gränssnitt. Men den var (är) en stängd produkt. Kommer jag klara mig med mina krav och allt mitt scriptande som styrde massor vid detta tillfället? Jag beslöt mig för att köpa en och testa, vad kunde gå fel?

Första tiden var underbar, visst inlärningskurvan var lite udda, men allt var stabilt (trodde jag, se nedan). Och efter ett jädra bökandes med kod, och hantering av begränsningarna i HC2, så fick jag upp det hela, och frid vilade över D&B's bostad. Right....

En dag var det en lampa som inte ville följa med i programmeringen, en annan dag var det någon annan lampa som inte ville vara med och spela boll. Och så gick det en tid, så var det någon annan lampa som inte var med. Såhär var det rätt länge. Ibland gick det en månad eller två, men sen var det den där lampan igen som inte var med. Och till skillnad från Vera'n som i alla fall hängde ut samma lampa för det mesta, så var det mera slumpen som avgjorde vilken. Eller möjligen var det den näst-näst sist tillagda som stördes ut? Eller hur det nu var - jag fick inte rätsida på det.

Så jag började funderar på hur jag kan lösa detta. Någonstans här började version 4 av mjukvaran till HC2 figurera så jag fick tillgång till ytterligare en HC2 att testa firmware på - och ja det vart bättre, men annorlunda. En del anpassningar av koden jag hade krävdes, och ja fipplande fram och tillbaka. Testande av firmware dagligen, och massor av buggar ibland, och ibland lirade det mesta. Såhär pågick det en tid, och någonstans under vägen började jag även testa andra lösningar som OpenHAB/OpenHAB2 osv. Köpte även en Apple Mac Mini för att testa någon programvara som bara gick på MAC OS. Men jag kan sammanfatta det hela med att när jag verkligen lastade upp dessa lösningar med mitt värsta scenarie i vardagsrummet så fick alla mer eller mindre samma problem, det var grymma fördröjningar i hur lampor eller annat styrdes. Det tog upp till 30 sekunder vill jag minnas. Och ingen står ut med det, allra minst jag. Så i princip inget av detta kom att tas i drift i vår miljö hemma.

Någonstans här började kolla på gamla HomeSeer. Alltså gränssnittet var från 70-talet kändes det som. Inte flashigt alls. Men skam den som ger sig, deras minsta packade lösning (en pi2 baserad) köptes in från England. Första chocken var att den inte fixade Svenska, den andra att den inte förstår decimalkomma och den tredje var allt allt bara fungerade. Den USB stickan jag använt för mina tester av OpenHAB med mera, den var helt plötsligt som ny och lirade ypperligt. Det var snabbt också. Men oj vad det var utmanande att lösa vissa saker.

Så konverteringen tog lång tid, längre än jag vill erkänna.

Men nu är jag här där jag är eller är jag? Jo men pi2'an skötte allt nästan perfekt, men det var lite segt ibland, och jag funderade på om en ren linux installation vore grejjen för mig. Så jag köpte en "all in one" server igen (hade sålt min WHS2011 för några år sedan, glömde nämna det) och började bygga virtualiseringslösning, där varje mjukvara fick sin egna server och sedan då USB over IP, för att flytta USB kommunikationen från host till guest OS och en massa annat. Det fungerade nästan, men vid om start kom inte alla virtuella servrar upp och jag kände att nu hade jag tagit det för långt. Ja det var virtualiserat, ja det var coolt att lära sig allt, ja det var nice to have - men pain to use. Varje omstart var en felsökning i varför USB over IP inte alltid kom upp, eller som när jag kompletterade med ZigBee för en tid sedan så ja ytterligare en driver och hej å hå utmaningar med att få även den kommunikationen stabil. Det var inte stabilt vid omstart helt enkelt. Jag vågade inte riktigt lita på att det kommer att fungera om/när det blir omstart, som när Ubuntu (som jag använde som OS) ville patcha sig själv lite då och då. EN morgon väcktes vi helt enkelt inte - eftersom servern med Squeezeserver programvaran inte startat korrekt under natten - yippi?

Så återigen började jag titta mig runt, och bestämde mig för att köpa en Intel NUC7PJYH, som var DOA, så en ny skickades, den var också DOA. Nu började jag misströsta lite, så jag la till lite mera flis och köpte en Intel NUC8i3BEH och den bara lirade, installationen av OS gick som en dans, allt bara fungerade så jag installerade mer och mer och mer. Och sedan kom dagen med stort D - jag skulle "bara" flytta min HomeSeer 3 installation från den gamla virtuella servern till denna NUC8 server. Ågren var bara förnamnet, så backup och backup på det osv. Och dra mig baklänges, det bara fungerade att flytta den rakt av. Vad hade jag haft ågren för?

Således, idag efter att ha installera om möjligt ännu flera plugins (gott om kraft i min NUC8), och fintrimmat vissa funktioner, tillfört ytterligare några funktioner, så kan jag säga att just nu, just nu lirar allt bara och jag börjar känna att vårt lilla projekt som började med 3 små fönsterlampor, och som numera styr extremt mycket av vår bostad - ja automagisk, men inte direkt smart, reglerna är fasta och inte direkt dynamiska även om en och annan lampa må dimmas automagiskt kind-of.

Kostnad då, ja usch är svaret, det ligger tio-tusentals kronor nedplöjt under åren. Många saker som testats och som sedan antingen aldrig införts eller helt enkelt inte fungerade i min bostad, dessa såldes av med förlust såklart. Jag försöker lugna ned mig lite nu för tiden (hur skall det gå till?) och hoppas att det verkligen inte blir sådär jättemycket nya saker inköpta. Det vore nice om jag bara kan sitta och njuta av allt nu.........
Använder HomeSeer 3 på Linux - attans så här bra har det aldrig varit!

Lua för nybörjare
Forall
Ny medlem
Posts: 3
Joined: 11 Jan 2019, 12:11

01 Feb 2019, 19:50

Du måste hållt på hur länge som helst :) Visst rasar kronorna iväg hur lätt som helst :)
Mats
Ny medlem
Posts: 14
Joined: 04 May 2016, 20:53

02 Feb 2019, 16:10

Känner igen det där :D :D :D men är fortfarande kvar i Veran. Har varit lite sugen på HomeSeer då jag fått för mig att stabiliteten är bättre.
2 x Vera Plus och en Vera Edge med (Hue, Fibaro, Qubino, Nexa, Sonos, Telldus, Sensitive, Goggle Home, Twinkly m.m.) och lite Arduino ...
DrPepper
Medlem
Posts: 87
Joined: 05 Jul 2014, 02:04

03 Feb 2019, 16:31

Hej,

Jag känner igen mig på ett sätt...

Mina triggers:

1.
Frun klagade på att jag inte tände lamporna hemma när det var skymning eller mörkt ute, alla gånger jag kom hem före henne.

Så jag monterade vanliga timers - och fick som effekt att frun klagade en gång i månaden på att de inte längre matchade "soluppgång" resp. "solnedgång"....
Jättelajbans att åla runt på alla omöjliga platser i huset där timers var placerade......

2. ventilationskillen var här - han ansåg att vi ABSOLUT skulle använda handdukstorkarna som förra ägarna kopplat ur - de har ingen timer/strömbrytare på utsidan. 50 watt ggr 2, dygnet om, 7 dagar i veckan - nej tack - elbolagen ska ha så lite från min ficka som det bara går.

3. utomhus-jul-belysningen - timers utomhus är ju "jätteskoj".... :/ *ironisk*

4. hade (har - ska bytas) mycket strul med 433.92 MHz prylarna. fungerar inte tillförlitligt här - RF-delarna på 433.92 MHz blev mättade pga det är för många som har det i grannskapet. Störande att komma hem och upptäcka att sub-basen till bio-ljud-anläggningen står igång. Då var det ju lönt (not) att skaffa den där RF-styrningen i första läget...

5. Grannarna hade inbrott.

- så nu håller jag på att försöka få till (som kompisen uttryckte det) ett mohaffa-script som hanterar lampor av och på i till synes slumpmässiga tidpunkter
- party-läge (frun klagar fortfarande över att lampor släcks när vi antingen själva är uppe sent eller har folk på fest), rörelse-avkänning mm mm.

Det tråkiga här är att HC2 saknar "dumpa log till DB" på ett smidigt sätt.....med det hade verifiering av script varit en "walk in the park".

mvh:
DrPepper
HC2 - uppdaterat till 4.160.
User avatar
Bamsefar
Z-Wave Kung
Posts: 1158
Joined: 25 Nov 2013, 15:06
Location: Stockholm

04 Feb 2019, 11:39

Jag har nog hållit på i snart 10 år med detta, om man börjar med just fönsterlamporna och de första stapplande stegen.

Vera vs. HomeSeer - Vera'n är inte ens i närheten av HomeSeer (som av de jag testat, och jag har testat väldigt många controllers, är den helt klart stabilaste och mest flexibla - bara gränssnittet som är lite ja gammalmodigt, men jag tar det för stabiliteten).
Använder HomeSeer 3 på Linux - attans så här bra har det aldrig varit!

Lua för nybörjare
Mats
Ny medlem
Posts: 14
Joined: 04 May 2016, 20:53

10 Feb 2019, 21:28

Bamsefar wrote:
04 Feb 2019, 11:39
Vera vs. HomeSeer - Vera'n är inte ens i närheten av HomeSeer (som av de jag testat, och jag har testat väldigt många controllers, är den helt klart stabilaste och mest flexibla - bara gränssnittet som är lite ja gammalmodigt, men jag tar det för stabiliteten).
Kul att höra, jag lutar nu också mot en specifik Linux-maskin med HomeSeer
2 x Vera Plus och en Vera Edge med (Hue, Fibaro, Qubino, Nexa, Sonos, Telldus, Sensitive, Goggle Home, Twinkly m.m.) och lite Arduino ...
Post Reply