Home center 3

Systemfel
Medlem
Posts: 215
Joined: 14 Jan 2015, 01:02

07 Jan 2020, 18:21

Då har dom släppt lite info om Home center 3 och en video mm så vad tror vi om detta .

https://newsroom.fibaro.com/en/ces-2020 ... he-market/
Börjat pilla lite på min Fibaro home center 2 ( och det går bra )
Texan
Medlem
Posts: 135
Joined: 25 Dec 2015, 15:07

07 Jan 2020, 18:39

När kommer den vara tillgänglig och till vilket pris?
Kommer den stödja RTSP?
Ska bli intressant
Systemfel
Medlem
Posts: 215
Joined: 14 Jan 2015, 01:02

07 Jan 2020, 19:27

Texan wrote:
07 Jan 2020, 18:39
När kommer den vara tillgänglig och till vilket pris?
Kommer den stödja RTSP?
Ska bli intressant
Det jag läste var att den skulle nog stödja det mesta faktiskt längre räckvidd mm frågan är priset . Fibaro e väll lite kända för att kunna ta betalt för sina saker. Men frågan är kommer den vara värd pengarna ? och får man starta om precis allt eller kan man ta med något från hc2 tex.. Hur ser api mm ut kunde ju vara lite roligt att få se..
Börjat pilla lite på min Fibaro home center 2 ( och det går bra )
Texan
Medlem
Posts: 135
Joined: 25 Dec 2015, 15:07

07 Jan 2020, 20:13

Lite mera information.....
https://forum.fibaro.com/topic/48026-ho ... s-comming/

Och priset tycks ligga runt 599€
MickeS
Medlem
Posts: 332
Joined: 12 Oct 2016, 07:53

08 Jan 2020, 08:44

Ta det mesta...

Inte bara z-wave då?
Homecenter 2

Kameror, värme, larm och belysning från olika leverantörer
User avatar
RH_Dreambox
Z-Wave Kung
Posts: 1012
Joined: 03 Jan 2015, 16:49
Location: Vegby
Contact:

08 Jan 2020, 09:41

Det här innebär att man nu kan skrota en del Raspberry och Tellstick-prylar som man haft som komplement.

Protocol The range of radio frequencies
Z-Wave (500) 868.0-868.6MHz 869.7-870.0MHz
433 Mhz (OOK, FSK, GFSK) 433.54-433.92Mhz
868 Mhz (OOK, FSK, GFSK) 868.3-868.94MHz
ZigBee 2405-2480MHz
Wi-Fi (802.11 b/g/n/a/ac) 2400-2483MHz 5150-5350MHz
Bluetooth Low Energy 2402-2480MHz

Och vilken höjdare det skall bli med HC3 och EventRunner 3. Undrar om det är förinstallerat från fabrik :-) ?
2 st HC2 4.570 - EventRunner 3
KristianO
Medlem
Posts: 461
Joined: 10 Mar 2014, 09:50

08 Jan 2020, 10:09

Kommer initialt bara med zwave men har tekniskt stöd för mer. Vill inte vara negativ men är det alltid så här med Fibaro? Man släpper en halvfärdigprodukt för CES och sen lovar man uppdateringar. Säger bara, utan user-plugins så är den värdelös. Man vill ha mer! Iaf för det priset!


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Tazswe
Medlem
Posts: 49
Joined: 08 May 2016, 11:35

08 Jan 2020, 13:48

Utan user plugin så kommer de alltid att ligga långt efter utvecklingen, bättre att satsa på mjukvarubaserat som Indigo, HA eller Homeseer.


Skickat från min iPad med Tapatalk
alexndr
Medlem
Posts: 400
Joined: 14 Jul 2016, 14:38

08 Jan 2020, 15:41

”Game changer” hävdar de. Jag skulle vilja se en motivering till det.
Systemfel
Medlem
Posts: 215
Joined: 14 Jan 2015, 01:02

10 Jan 2020, 15:50

Såg nu att det har kommit att man kan boka den på vissa sidor prislapp 6300 - uppåt kr så kommer ju garanterat hamna runt där .. För dom pengarna får man ju hoppas den har så allt man har nu i z-awave fungerar direkt.
Börjat pilla lite på min Fibaro home center 2 ( och det går bra )
User avatar
Bamsefar
Z-Wave Kung
Posts: 1145
Joined: 25 Nov 2013, 15:06
Location: Stockholm

10 Jan 2020, 19:31

Ser fram mot lite recensioner - inte något såhär långt som gör att jag byter tillbaka, men man vet aldrig!
Använder HomeSeer 3 på Linux - attans så här bra har det aldrig varit!

Lua för nybörjare
Systemfel
Medlem
Posts: 215
Joined: 14 Jan 2015, 01:02

11 Jan 2020, 13:13

Bamsefar wrote:
10 Jan 2020, 19:31
Ser fram mot lite recensioner - inte något såhär långt som gör att jag byter tillbaka, men man vet aldrig!
Ja det hade ju varit lite nice faktist. Men den släpps ju inte förens i mars
Börjat pilla lite på min Fibaro home center 2 ( och det går bra )
KristianO
Medlem
Posts: 461
Joined: 10 Mar 2014, 09:50

11 Jan 2020, 13:23

https://intuitech.de/das-neue-webinterf ... -center-3/


Skickat från min iPhone med Tapatalk
User avatar
RH_Dreambox
Z-Wave Kung
Posts: 1012
Joined: 03 Jan 2015, 16:49
Location: Vegby
Contact:

12 Jan 2020, 10:45

Och en engelskspråkig variant...

https://www.fibaro.com/en/products/home-center-3/
2 st HC2 4.570 - EventRunner 3
jang
Medlem
Posts: 213
Joined: 05 Jan 2014, 00:44
Location: Stockholm

12 Jan 2020, 11:11

Det ska bli intressant att se hur de sköter generationsskiftet.

A. En variant är att de portar den nya mjukvaran till HC2.
Det mesta är sig ganska likt men det är en del skillnader i hur scener och "virtualdevices" kodas.

För att att upprätthålla ngn form av bakåt (och framåt) kompabilitet så vore det nog smart att
porta mjukvaran till HC2 och på så sätt locka folk som kodat för HC2 att porta sin kod till den nya HC3 kod-modellen.

HC2:an borde kunna köra den nya mjukvaran bortsett för plugins/events för de nya protokollen.

Motsträviga HC2 ägare kanske också upptäcker att HC3-modellen är ganska trevlig och till slut beslutar sig
att köpa en HC3-box...

B. Om de inte uppgraderar HC2:an så är det en strategi att tvinga över kunder till HC3. Nya templates etc kommer inte
att utvecklas, buggar fixas inte, och den kommer att åldras.

Här kan man tänka sig att kunder som investerat i massor av Z-wave devices till slut ändå känner sig manade att uppgradera till en HC3 box...

Det här brukar inte vara ngn smart strategi och förargar lätt kunder och alternativet är att dessa kunder börjar titta på andra system...
Här är dessutom risken att de tappar utvecklare som utvecklat scener och VDs till HC2:an om dessa utvecklare inte köper HC3:or.

Oavsett A/B så tycker jag att det var klåfingrigt att ändra kodningsmodellen för scener (och till viss del för VDs) och inte supporta rakt av den gamla modellen också. Skillnaden är inte så stor så man har lätt kunnat göra det om man velat. Det finns inget man lägger till nu som kräver en ändring - man hade kunnat lägga till den nya funktionaliteten och varit bakåtkompatibla. Nu måste även de enklaste scener ändras syntaktiskt och vissa mer komplicerade scener måste tänkas om helt då man tagit bort vissa Lua/Fibaro funktioner (dessa funktioner kanske kommer tillbaks men vem vet...)
Bara dumt och ett tecken på hur omogna de är i sitt plattformstänk.

Här och på Fibaro forumet finns det användare som spenderat åtskillig tid och byggt mängder av scener och VDs för att få sitt hem att fungera som de vill - i dessa fall är risken att kostnaden för den nya boxen kommer att vara den mindre kostnaden när det gäller att ta steget till HC3 plattformen.
Systemfel
Medlem
Posts: 215
Joined: 14 Jan 2015, 01:02

12 Jan 2020, 12:45

jang wrote:
12 Jan 2020, 11:11
Det ska bli intressant att se hur de sköter generationsskiftet.

A. En variant är att de portar den nya mjukvaran till HC2.
Det mesta är sig ganska likt men det är en del skillnader i hur scener och "virtualdevices" kodas.

För att att upprätthålla ngn form av bakåt (och framåt) kompabilitet så vore det nog smart att
porta mjukvaran till HC2 och på så sätt locka folk som kodat för HC2 att porta sin kod till den nya HC3 kod-modellen.

HC2:an borde kunna köra den nya mjukvaran bortsett för plugins/events för de nya protokollen.

Motsträviga HC2 ägare kanske också upptäcker att HC3-modellen är ganska trevlig och till slut beslutar sig
att köpa en HC3-box...

B. Om de inte uppgraderar HC2:an så är det en strategi att tvinga över kunder till HC3. Nya templates etc kommer inte
att utvecklas, buggar fixas inte, och den kommer att åldras.

Här kan man tänka sig att kunder som investerat i massor av Z-wave devices till slut ändå känner sig manade att uppgradera till en HC3 box...

Det här brukar inte vara ngn smart strategi och förargar lätt kunder och alternativet är att dessa kunder börjar titta på andra system...
Här är dessutom risken att de tappar utvecklare som utvecklat scener och VDs till HC2:an om dessa utvecklare inte köper HC3:or.

Oavsett A/B så tycker jag att det var klåfingrigt att ändra kodningsmodellen för scener (och till viss del för VDs) och inte supporta rakt av den gamla modellen också. Skillnaden är inte så stor så man har lätt kunnat göra det om man velat. Det finns inget man lägger till nu som kräver en ändring - man hade kunnat lägga till den nya funktionaliteten och varit bakåtkompatibla. Nu måste även de enklaste scener ändras syntaktiskt och vissa mer komplicerade scener måste tänkas om helt då man tagit bort vissa Lua/Fibaro funktioner (dessa funktioner kanske kommer tillbaks men vem vet...)
Bara dumt och ett tecken på hur omogna de är i sitt plattformstänk.

Här och på Fibaro forumet finns det användare som spenderat åtskillig tid och byggt mängder av scener och VDs för att få sitt hem att fungera som de vill - i dessa fall är risken att kostnaden för den nya boxen kommer att vara den mindre kostnaden när det gäller att ta steget till HC3 plattformen.
jag styr nästan hela mitt hus med just fibaro hc2 . och ja klart man är sugen på en hc3. Men priset är över 6000kr för Hc3. Självklart kommer dom ju se till så att hc2 slutar fungera på något sätt. Som jag förstog på det jag läst så skulle hc2 vara en slav till Homcenter 3 så hc2 skulle finnas kvar för dom som har det . Men vad e poängen med det ?. Då är ju nästa fråga ska man lägga in allt på Homcenter 3 kommer ju knappt i håg var alla puckar finns så detta blir ju roligt och övergången vid ny installation kommer ju ta en månad att ordna.. Sen har vi som du sa scener med mera vid en ren installation då går det ju inte ta med sig scener mm så det blir ju börja om från början där med.. Som jags har ju event Runner att köra allt mitt. så den kan vi ju då glömma fram tills du har fixat en ny ? :) Får se hur man gör Men då jag har Philips Hue också hade det varit skönt att samla allt under et1 tak i stället för på flera bryggor mm. Nästa fråga är ska man vänta ett tag (år) med att investera i något nytt kommer ju säkert något enu bätttre mm. 6-7 tusen kr är ju som sagt en del pengar
Börjat pilla lite på min Fibaro home center 2 ( och det går bra )
jang
Medlem
Posts: 213
Joined: 05 Jan 2014, 00:44
Location: Stockholm

12 Jan 2020, 13:56

Systemfel wrote:
12 Jan 2020, 12:45
jag styr nästan hela mitt hus med just fibaro hc2 . och ja klart man är sugen på en hc3. Men priset är över 6000kr för Hc3. Självklart kommer dom ju se till så att hc2 slutar fungera på något sätt. Som jag förstog på det jag läst så skulle hc2 vara en slav till Homcenter 3 så hc2 skulle finnas kvar för dom som har det . Men vad e poängen med det ?. Då är ju nästa fråga ska man lägga in allt på Homcenter 3 kommer ju knappt i håg var alla puckar finns så detta blir ju roligt och övergången vid ny installation kommer ju ta en månad att ordna.. Sen har vi som du sa scener med mera vid en ren installation då går det ju inte ta med sig scener mm så det blir ju börja om från början där med.. Som jags har ju event Runner att köra allt mitt. så den kan vi ju då glömma fram tills du har fixat en ny ? :) Får se hur man gör Men då jag har Philips Hue också hade det varit skönt att samla allt under et1 tak i stället för på flera bryggor mm. Nästa fråga är ska man vänta ett tag (år) med att investera i något nytt kommer ju säkert något enu bätttre mm. 6-7 tusen kr är ju som sagt en del pengar
Jag har inte ngn HC3, har inte fått ngn insiderinfo från Fibaro, och har inte skrivit ngn NDA. Men, jag har via omvägar fått möjlighet att rota runt lite i en HC3...

-Som det ser ut nu går det inte att porta ER till HC3 eftersom det saknas väsentliga Lua funktioner som inte går att koda runt.
-Det kanske går att dela upp ER mellan en scen och en VD (VD har fått fler Lua funktioner), men det är osäkert utan att börja koda/implementera på en HC3.

Pga av den osäkerheten kommer jag att som det ser ut nu avvakta med HC3. Det beror inte på kostnaden (jag har inte så många hobbies), men det känns för mycket som en chansning då jag kanske blir sittande med ngt som jag inte kan använda då det är för begränsat (i nuläget?), och inte ger mig ngn ny funktionalitet utöver vad jag redan har. ER integrerar redan med Hue och med andra system via NodeRed (ex. HomeKit). Om de portade den nya mjukvaran till HC2:an kunde jag kanske lockas att testa - om det går att göra restore till den gamla version.
Nu verkar det som om ryktet gör gällande att de inte kommer att göra det. Vi får se.

Vi kanske kan skapa ett HC2 underforum där vi kan supporta varandra hur man löser automatiseringsuppgifter på en HC2:a med den gamla scen/VD modellen - för oss Ludditer :-)
Systemfel
Medlem
Posts: 215
Joined: 14 Jan 2015, 01:02

12 Jan 2020, 14:42

jang wrote:
12 Jan 2020, 13:56
Systemfel wrote:
12 Jan 2020, 12:45
jag styr nästan hela mitt hus med just fibaro hc2 . och ja klart man är sugen på en hc3. Men priset är över 6000kr för Hc3. Självklart kommer dom ju se till så att hc2 slutar fungera på något sätt. Som jag förstog på det jag läst så skulle hc2 vara en slav till Homcenter 3 så hc2 skulle finnas kvar för dom som har det . Men vad e poängen med det ?. Då är ju nästa fråga ska man lägga in allt på Homcenter 3 kommer ju knappt i håg var alla puckar finns så detta blir ju roligt och övergången vid ny installation kommer ju ta en månad att ordna.. Sen har vi som du sa scener med mera vid en ren installation då går det ju inte ta med sig scener mm så det blir ju börja om från början där med.. Som jags har ju event Runner att köra allt mitt. så den kan vi ju då glömma fram tills du har fixat en ny ? :) Får se hur man gör Men då jag har Philips Hue också hade det varit skönt att samla allt under et1 tak i stället för på flera bryggor mm. Nästa fråga är ska man vänta ett tag (år) med att investera i något nytt kommer ju säkert något enu bätttre mm. 6-7 tusen kr är ju som sagt en del pengar
Jag har inte ngn HC3, har inte fått ngn insiderinfo från Fibaro, och har inte skrivit ngn NDA. Men, jag har via omvägar fått möjlighet att rota runt lite i en HC3...

-Som det ser ut nu går det inte att porta ER till HC3 eftersom det saknas väsentliga Lua funktioner som inte går att koda runt.
-Det kanske går att dela upp ER mellan en scen och en VD (VD har fått fler Lua funktioner), men det är osäkert utan att börja koda/implementera på en HC3.

Pga av den osäkerheten kommer jag att som det ser ut nu avvakta med HC3. Det beror inte på kostnaden (jag har inte så många hobbies), men det känns för mycket som en chansning då jag kanske blir sittande med ngt som jag inte kan använda då det är för begränsat (i nuläget?), och inte ger mig ngn ny funktionalitet utöver vad jag redan har. ER integrerar redan med Hue och med andra system via NodeRed (ex. HomeKit). Om de portade den nya mjukvaran till HC2:an kunde jag kanske lockas att testa - om det går att göra restore till den gamla version.
Nu verkar det som om ryktet gör gällande att de inte kommer att göra det. Vi får se.

Vi kanske kan skapa ett HC2 underforum där vi kan supporta varandra hur man löser automatiseringsuppgifter på en HC2:a med den gamla scen/VD modellen - för oss Ludditer :-)
Ja det ska bli intressant faktiskt att se hur detta blir i slutändan med hc3 hoppas det kan komma lite recensioner så småningom! För att se om detta är något bra. Jag har inga problem att starta om allt igen med huset för att det ska bli bättre och då måste det verkligen bli bättre som tex idlock fungerar fullt ut mm. För som det är idag lyssnar ju inte fibaro utan ber bara om ursäkt och ha tålamod. Känner att jag har haft tålamod i över 2 år nu.
kommer dom bete sig likadant med HC3 ?. Jag har heller inte så många hobbies. Men det ska motivera kostnaden för att byta också man kan ju göra annat skoj för dom pengarna. har funderat på att byta styrenhet men då ska man sätta sig in i allt igen och det vete fan om jag orkar helt ärligt.
Men tiden får utvisa men härligt du fått rota lite i det i allfall.

Min förvåning är att man gör det igen går ut med en halvfärdig produkt. Man säger att man lyssnats på användarna till och med tagit med dom i detta projekt. Och det var inte en enda av användarna som tyckte att man borde göra en vettig övergång ? känns lite som kanske fibaro har sin spikade raka linje igen helt enkelt.

Tiden för utvisa om detta är något att ha. Det enda jag vet med säkerhet är att nu får hc2 vara som det är i dagsläget tills det kommer svar om vad som kommer hända. Blir lite små pill kanske men inga större tilllägg med produkter som man sen endån kanske får göra om..

En tanke e att o man kan köra båda homcenter parallellt så man flyttar över en del till Hc3 undertiden så kan man ju göra det i lugn och ro och göra tex varje rum rätt från början utan att mixtra till det ?
Börjat pilla lite på min Fibaro home center 2 ( och det går bra )
User avatar
RH_Dreambox
Z-Wave Kung
Posts: 1012
Joined: 03 Jan 2015, 16:49
Location: Vegby
Contact:

12 Jan 2020, 15:37

-Som det ser ut nu går det inte att porta ER till HC3 eftersom det saknas väsentliga Lua funktioner som inte går att koda runt.
-Det kanske går att dela upp ER mellan en scen och en VD (VD har fått fler Lua funktioner), men det är osäkert utan att börja koda/implementera på en HC3.
@jang
Är det så illa att man inte kan köra ER över huvud taget, eller är det bara en del avancerade funktioner som inte kommer att fungera?
Eller är det så att vi vanliga "dödliga" som bara kör lite enklare automatik (lampor on/off, dim, sensorer mm) fortfarande kan köra ER?
Med vanlig automatik räknar jag bort HUE, RedNode, Google kalender mm.
2 st HC2 4.570 - EventRunner 3
alexndr
Medlem
Posts: 400
Joined: 14 Jul 2016, 14:38

12 Jan 2020, 16:00

Jag instämmer i kören.

Det sämsta ett företag kan göra; göra sig ovän med sina kunder. Det slutar aldrig bra. Innan internets dagar, när allt var mun till mun, så kunde man kanske, till viss del, komma undan med det. Idag, ”not so much”.

HC2 och Fibaro har för lite förtroendekapital för att jag skall ge mig in på okänt vatten med dem.

Jag tycker det luktar bubbla över HC3 so far. ”Game changer” och löften om allt som skall komma med tiden. Att det stoltserar med Netatmo- integration när man efter alla dessa år inte ens löst det fullt ut för HC2 än. Nej tack.
Last edited by alexndr on 12 Jan 2020, 22:20, edited 1 time in total.
Post Reply